Home » , , , , , » Petua Merawat Bahagian Badan Terseliuh/Tergeliat

Petua Merawat Bahagian Badan Terseliuh/Tergeliat

Petua Merawat Bahagian Badan Terseliuh/Tergeliat


Terseliuh dan tergeliat adalah kecederaan pada ligamen dan tendon sendi. Terseliuh melibatkan peregangan atau koyakan pada ligamen manakala tergeliat pula melibatkan peregangan atau koyakan berlebihan pada otot atau tendon. Kedua-dua keadaan menyebabkan kesakitan dan pembengkakan.

Seseorang individu boleh mengalami terseliuh dan tergeliat otot apabila jatuh, terkilas tangan atau kaki, bermain sukan atau melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan.

Petua untuk merawat bahagian terseliuh ini hanyalah dengan menggunakan air masak (jangan terlalu panas dan jangan terlalu sejuk). Rendam bahagian yang terseliuh itu dengan air masak tadi selama beberapa minit sehingga anda berasa selesa. Ulang beberapa kali sehingga anda sudah tidak berasa sakit.

Petua ini diperolehi daripada seorang tukang urut yang berpengalaman. 

Selamat mencuba.


Peringatan! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber untuk bahan bacaan kepada pembaca kami dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...