Home » , , , , » 4 Tips Kesihatan Daripada Nabi Muhammad SAW

4 Tips Kesihatan Daripada Nabi Muhammad SAW


1. Jangan Minum Berdiri
Nabi menggalakkan kita untuk minum dengan keadaan duduk. Ini kerana dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk dihadam oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak dapat disaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yang tidak tersaring oleh sfringer akan terus masuk ke pundi kencing dan boleh menyebabkan penyakit batu karang.


2. Jangan Meniup Air Minuman Yang Panas
Nabi juga melarang kita meniup air minuman yang panas. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air minuman maka CO2 itu akan larut dalam air dan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yang menyebabkan penyakit jantung dan masalah perut tidak selesa.


3. Mandi Sebelum Waktu Subuh
Nabi menggalakkan kita mandi sebelum waktu subuh kerana pada waktu tersebut suhu air pada waktu tersebut dapat membuang lemak-lemak degil dalam badan.


4. Jangan Makan Berselang Seli Dengan Minum Air
Nabi melarang kita makan berselang seli dengan minum air kerana banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.


Selamat beramal.

Peringatan! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber untuk bahan bacaan kepada pembaca kami dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...