Home » , , , , » Petua Merawat Kulit Terbakar Matahari

Petua Merawat Kulit Terbakar MatahariKalau jenis kulit nipis, sensitif ni.. kalau kena matahari mesti ada sunburn kan? atau  apabila berada di luar bangunan terlalu lama akan menyebabkan kulit badan terutama di muka akan terdedah kepada pancaran cahaya matahari. Akibatnya ada dikalangan kita yang akan mengalami kulit terbakar terkena pancaran matahari ini. Di sini ada beberapa petua untuk mengatasinya;

• Sapukan isi aloe vera dan sapukan ke seluruh muka. Amalkan setiap hari dan lihat hasilnya selepas beberapa hari.
• Campurkan sedikit tepung gandum dengan sedikit madu, putih telur dan air limau nipis. Selepas itu, sapukan seluruh bahagian muka kecuali mata dan mulut. Biarkan sehingga kering barulah dibilas dengan air. Amalkan selalu.
• Kisar enam biji timun dan campurkan dengan dua sudu besar susu tepung. Kemudian sapukan pada kulit wajah yang terbakar tadi dan biarkan sehingga kering. Seterusnya bilas muka sehingga bersih dengna air suam.
• Belah dua biji tomata kemudian gosokkan pada kulit wajah selama 5 – 10 minit dan tunggu sehingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam.

Peringatan! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber untuk bahan bacaan kepada pembaca kami dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

1 comments:

  1. salam. perkongsian yang baik. Jom ke blog saya berkongsi pengalaman bagaimana merawat surn burn dalam 1 malam.

    http://carisetbersalin.blogspot.com/2014/05/cegah-sunburn-dalam-satu-malam.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...