Home » » Petua Hidung Tersumbat

Petua Hidung Tersumbat

  • Petua 1 : Ambil halia dan hiriskan (atau nak lebih bagus, sagat halia tu). Masukkan halia yang sudah dihiris atau disagat dalam segelas air panas (air jangan banyak sangat).Kemudian ambil tuala kecil/sapu tangan dan rendamkan dalam air halia tadi (biarkan sehingga kira2 5 minit).Perahkan tuala kecil/sapu tangan sikit (jangan perah sampai kering pulak).Tekapkan pada bahagian permukaan lubang hidung dan sekitar mulut.Tekapkan dan dalam masa yang sama, tarik nafas panjang2 ikut hidung. Lepas 4-5minit, insyaAllah pasti hidung anda tidak akan tersumbat lagi.

  • Petua 2 : Titiskan air (paip) atas kepala pastu sapu dari ubun2 kepala sambil selawat 3kali..lepas 5minit hidung tak tersumbat dah..

  • Petua 3: (terutama pada baby)...campurkan garam dengan air atas piring atau mgkk kecik..hancurkan dengan jari sampai hancur..pastu sapukan atas batang hidung baby masa tido..buat 2-3 kali..


    Selamat mencuba!
  • Peringatan! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber untuk bahan bacaan kepada pembaca kami dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

    1 comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...